Totalt antall sidevisninger

tirsdag 10. mars 2009

Bitteliten endring = stoooore ringvirkninger!


Du er sikkert stort sett fornøyd med tilværelsen, slik mange av oss jo heldigvis er, når vi bare kjenner etter! Men sett at det er en liten utålmodighet eller en uro innerst inne, som gnisser og gnager litt på sjela innimellom. Som av og til gjør at du skulle ønske noe var …litt annerledes og triveligere i hverdagen din. Og kanskje du til og med vet hva det er, heldiggrisen! (for da går det jo an å gjøre noe med det...)

Tenk at du kan se 3 måneder fram i tid. Eller 3 ÅR fram i tid. Tenk om du kunne se at en bitteliten kursendring i dag, virkelig blir til et enormt skifte i livet i løpet av kun kort tid. Husk at vi gjennomsnittlig blir 80 år i luksuslandet her. 3 år er kun et lite øyeblikk av et gjennomsnittlig liv, og tre måneder nesten ikke et blunk engang.

Altså, hvis jeg foretar en bitteliten kursendring i dag – for at det som gnisser litt på sjela skal slutte fred med meg – så kan jeg kanskje forvente å merke bedring allerede etter tre måneder, for ikke å snakke om hva som kan hende på TRE år!

Hvis vi går videre, vil for eksempel en liten nedgang i bruk av TV og data på kun 10% per dag, gi en gjennomsnittlig normann hele 24 minutter mer tid til å gjøre noe aktivt hyggelig for seg sjøl. Mer tid - til å leke med venner, trene, fyre bål i fjæra, bake, prate hyggelig, dagdrømme, jakte, lage noe morsomt, lese en god bok, klappe hunden, le med barna, stresse ned, fiske, se på soloppgangen, smile til oss sjøl, osv.

24 minutter om dagen blir til 2 timer og 48 minutter per uke. På tre måneder vokser de daglige minutter til 33 timer og 36 minutter. I løpet av tre år blir 10 % mindre TV/data til 17 døgn… Hurra! Sååå lite skal til. Bittelitt hver dag gjør susen.

En gjennomsnittlig beboer i Norge utfører hver dag inntektsgivende arbeid i litt under 3 timer, gjør husarbeid litt over 3 timer, utdanner seg 43 minutter, sover litt over 8 timer og har FRITID i 6 timer og 39 minutter. Av denne fritida bruker vi hele 4 timer på TV og data!!! Til sammenlikning bruker vi 1 time og 44 minutter på sosialt samvær og idrett/friluftsliv får bare en halv time! Ikke rart at mange ikke besøker hverandre, sjelden tar en godprat eller gjør noe hyggelig sammen! Ikke rart kropper lengter etter å bli brukt. Ikke rart mennesker koker over av ubrukt energi. Ikke rart at vi ikke har mellomrom! Ikke rart i det hele tatt.

Lurer litt lattermildt på om det er på tide å undersøke rumpefasongen til en gjennomsnittlig normann. Den bør være temmelig flat etter all sittinga på fritida. For ikke å snakke om de som bruker TV/data MER enn gjennomsnittet.

Ja – men du, hva med 10 % mindre TV/data? Den bittelille endringen… Hva blir det til? Har du ikke tid, sier du? Hvorfor ikke, forresten?

(Tall fra Statistisk Sentralbyrå. Tidsbruk beregnet blant befolkningen i alderen 9-79 år).

Ingen kommentarer: