Totalt antall sidevisninger

søndag 10. april 2011

Hei solstråle !


Like etter at dette året startet var jeg på et interessant foredrag med psykologen Trond Edvard Haukedal. Det ble en uforglemmelig formiddag. Latteren hørtes mye oftere enn hva som er vanlig på ledersamlinger.
Trond er en av landets ledende motivatorer, kurs- og foredragsholdere. Men han er først og fremst et klokt og godt medmenneske.
Han er forfatter av "Solstråleboken" som kom ut i 2009. Det er ikke hver dag menn gir ut bøker med slik en tittel.
Mye av det som er tema for hans populære foredrag finnes i boken. Det handler om å ta hovedrollen i livet vårt. Å være deg.

Det Trond ønsker å si med boka si er at dersom vi skal lykkes som menneske, partner, forelder, venn, medarbeider eller ledet så ligger nøkkelen i forholdet til oss selv.
Hva skjer hvis du på jobben i morra møter en kollega og smilede utbryter : Hei solstråle ?
Er det skummelt å gi komplimenter ? Hvis du ikke tør, spør deg selv : Hva er det verste som kan skje hvis jeg sier det til noen ?
Jeg vil anbefale deg å ta sjansen. Å spre glede vil garantert gi deg glede tilbake.
Vi som var på foredraget med Trond i januar gikk rundt i flere dager å sa til hverandre "Hei solstråle", etterfulgt av gode smil og latter. Det var morsomme dager, der setningen både var oppløftende og minnet oss om en god opplevelse.
Men etter hvert så forsvant ordet igjen, ble borte i de travle hverdagene.
Hva skjedde? Hvorfor er det vanskelig å gjøre det til en vane å spre glede på denne måten i hverdagen. Det er jo så ENKELT ! Og det skal så lite til. Vil du ikke si "Hei solstråle" kan du finne dine egne gode ord. Et smil til en fremmed på butikken eller i trappen er også med på å bryte isen. Bare prøv.

Trond sier " TUSEN KRONER er landets største pengeseddel, og således mitt symbol på at abslutt alle mennesker har en høy og lik egenverdi". Men det er dette som ikke alltid er så lett å huske på.

Jeg fikk med meg et eksemplar av "Solstråleboken". Den er godt skrevet. Og selv om forfatteren er en fagperson, er ikke boka myntet på fagfolk. Den er til deg og meg.

Å gi ut boka var en av Trond Haukedals drømmer. I forordet skriver han blant annet : "I flere år har jeg tenkt mer og mer på å samle tankene, ideene og erfaringene mine i ei bok. Det jeg håper kunne bli en inspirerende bok om menneskekunnskap, så helhetlig og oversiktig som mulig".

Solstråleboken inneholder mange kloke og sanne ord, og gode råd på veien til å finne det som er DITT gode liv.
Jeg vet det er laget mange bøker om temaet, men boka skiller seg ut. Språket er lett forståelig og tidvis lekent. Det er en glede å lese, og man får noen vekkere underveis. Samtidig er det mye å kjenne seg igjen i, og mange påminnelser.

Jeg har fortsatt å si "Hei solstråle" til vår datter på 11 år. Jeg må øve meg på å si det til meg selv i speilet også. For glemmer vi oss selv, vil vi heller ikke kunne lykkes særlig godt i å finne det gode liv.

Og jeg sier deg - som Trond sier til oss : DU er en tusenlapp !
Her kan du lese mer om ham :
Ingen kommentarer: