Totalt antall sidevisninger

fredag 11. september 2009

Gå hjem og bli voksen!

På ei kjøleskapdør hos venner, leste jeg denne artikkelen. Den hadde stått i Vesterålen Blad 7. juli 2005. Jeg fant den tydelig og inspirerende, og spurte om jeg kunne få kopiere artikkelen fra kjøleskapsdøra. Enden på visa var at jeg fikk artikkelen i hende, og i dag vil jeg gjerne dele den med dere. Av og til trenger både store og små en slik påminnelse, selv om det ikke gjelder alle:

"En amerikansk dommer i ungdomssaker holdt i retten denne tankevekkende talen om spørsmålet tenåringens fritidsproblemer:

Alltid hører vi dette klagesukket fra tenåringene: "Hva skal vi gjøre? Hvor skal vi gå?"

Svaret er: Gå hjem.

Puss vinduene og skoene, mal kjøkkenet, rak løv, klipp plenen, rydd i kjelleren, press buksene dine. Skift pakning i kranene, bygg en båt, driv idrett, lær å gå etter kart. Hjelp presten eller klubbstyret eller trekkhundklubben en skisøndag. Besøk syke, hjelp de fattige, les leksene, skaff deg en jobb, og når du har gjort dette - og fremdeles ikke er trett, og spør hva du skal gjøre, så les en god bok. Dine foreldre skylder deg ingen underholdning og adspredelse.

Din by eller hjemsted skylder deg ingen levevei. Du, derimot, skylder verden noe.

Du skylder den og dine mennesker din tid og energi og ditt talent, slik at vi ikke har krig og fattigdom. Uttrykt i enkle ord: Bli voksen!

Slutt med å være skrikerunge, legg drømmeverden bak deg. Kjemp for en ryggrad og ikke for en ønskekvist. Begynn å opptre som en mann. Du skulle være moden nok til å påta deg noe av det ansvaret som dine foreldre har vist når de har stelt om deg, unnskyldt deg og holdt ut med deg. De har gitt avkall på hardt tiltrengt komfort for at du kunne få det aller beste. Dette har de imidlertid gjort med glede nettopp fordi du er deres dyrebare skatt. Men nå har du ingen rett til å vente at de skal gi etter for hvert lune og egoistiske innfall som du måtte komme med.

Dommeren sluttet: Hva venter du på? Gå hjem og bli voksen!"

1 kommentar:

Irene Hessling sa...

Tusen takk! Det slår meg igjen hvor viktig det er med INFORMASJON om ting som er glemt, men som er viktig livslære: At lykke ligger i å bidra, starte en flyt - istedenfor å sitte med knepte hender og nedovermunn og vente på det man synes man skulle få. Ved å gi det du ønsker deg, kommer det til deg. Er ikke det fint?