Totalt antall sidevisninger

fredag 17. april 2009

Hva gjør deg lykkelig?

Vi er jo så forskjellige, alle sammen. Sett på én måte. Tenk for eksempel på hvordan vi lever rundt om på Jorda vår. En masaikriger i bushen i Kenya. En garvet fisker i Vesterålen. En eldre kinesisk kvinne med sine sammensnørte føtter. En styrtrik sjeik i Dubayy. En indianer i en liten stamme et sted i Amazonas. En barnearbeider i Krung Thep. En verdensberømt ”jetset-modell” i Hollywood…

Sett på en annen måte, tenker jeg at vi mennesker er veldig like. Hvis du for eksempel sammenlikner menneske med ei høne. Eller med en isbjørn, kornblomst, sjiraff, blåskjell eller... I forhold til alt annet som fins i verden, er vi mennesker ganske like, ikke sant?

Hva gjør oss lykkelige? Det som gjør meg lykkelig, er kanskje noe annet enn det som gjør deg lykkelig. Og det som gjorde oss lykkelig for 1 eller 10 år siden, kan være helt noe annet enn i dag. Jeg lurer litt på - om du noen gang tatt deg ordentlig tid til å tenke over, eller skrive ned, alt stort og smått du kan komme på som gjør deg lykkelig?

Kanskje det er å blåse frøene av en løvetann? Løpe med lugger på skaren? Gape høyt mot ville stormen, og kjenne at hele verden blåser ned i magen og lager latterbobler. Kjenne gløden og varmen av huden til noen du er glad i. Smaken av solmodne jordbær. Knallblå himmel mot snøkvite fjell. Det flotte lyset den første soldagen. Være midt inni den beste musikken du vet om. Kjenne hvor utrolig glad kroppen er når du sitter foran peisen etter en god fysisk arbeidsdag eller fjelltur i frisk luft. Lukten av baby. Følelsen av vannet som renner langs kroppen når du dusjer. Synet av den myke buen ved halsen. Opplevelsen av fersk, nystekt småsei som krøller seg i stekepanna. En god samtale.

Eller kanskje du blir lykkelig av å tegne en tegning eller skrive et brev til noen du savner litt? Snekre hytte av onkels spiker- og plankerester fra garasjen? En herlig tilfredsstillende volleyballtrening. Kjenne fisken sprelle viltert på kroken. Se en glassmanet bryte sollyset i alle regnbuens farger nedi vannet. Hyggelige kunder i butikken din. Et varmt og snilt medmenneskeblikk. Fortelle en god historie som alle kan le hjertelig av. Lage fine og praktiske ting med hendene. Fnise med venninner. Skru moped med kompiser. Se morild lyse som stjerner i vannet en mørk kveld.

Lykken for noen kan være å stå på scenen og motta applaus etterpå, mens for andre er lykken å være publikum og få ta i mot en god forestilling. For noen er det lykke å ta et hårreisende ellevilt isbad iblandet gapskratt, mens for andre er den å bade i solvarme mjuke bølger i tropiske farvann. For noen kan det være ”sirkus”, for andre kan det være å sitte fredelig på en fjelltopp og hvile øynene langt avgårde. Eller - ja takk, begge deler.

Felles for alle lykkestunder, er øyeblikkets glede over å være til. Hvis du vil være lykkelig, er det kanskje lurt å lage seg flest mulig lykkestunder hver dag? For lykkestundene er der. Stille eller livlige. På rad og rekke. Ja, i kø – for de som vil. Uansett hvordan vi har det…
Lykken er en gave du har i deg. Den er din, og kan ikke bli tatt fra deg. Den må bare huskes på. Tas fram. Observeres. Oppleves. Nytes.

JAAA til å gjøre det som lager lykke i livet! Er det noen som helst grunn til å finne på noe annet?

Ingen kommentarer: